İngiltere, Avrupa Birliği Üye Ülkeleri arasında olsa da, Schengen Vizesi ile ülkeye giriş sağlanamıyor. Kendi bulundukları bölgeye ait özel bir vizeleri mevcut, Birleşik Krallık Vizesi.

Londra seyahatimiz için vize araştırması yaparken hiçbir kaynakta tam anlamıyla ne yapmamız gerektiğini anlatan bir içerik bulamamakla birlikte, herkesin insanları korkuttuğunu, çok zor olduğunu, red alma olasılığının yüksekliğinden bahsettiğini gördüm. Ben sizlere Turist Vizesini 1 hafta içinde nasıl aldığımı tüm detaylarıyla anlatacağım, özel bir durum olmadığı müddetçe, sizlerinde aynı şartlarda vize alabileceğinizi düşünüyorum.

 

Öncelikle Birleşik Krallık Vizesi hangi ülkeleri kapsıyor?

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’ya bu vize ile giriş sağlayabilirsiniz. Normal şartlar altında İrlanda’nın vizesi ayrı olsa da, bu ülkelerin herhangi birinden geçiş sağlarsanız Birleşik Krallık Vizesi ile giriş yapabilirsiniz. Direkt İrlanda’ya gidecekseniz vizesi farklı, onu dip not olarak buraya ekleyeyim.

 

Vize türleri neler?

Birleşik Krallık Vizesinin çeşitli türleri mevcut, İş, Turist, Öğrenci vs gibi ayrımları var. Ben sizlere Turist Vizesi almak için yönlendirme yapacağım çünkü diğer vize türleri konusunda tecrübem bulunmuyor.

 

IMG_2199

 

Turist Vizesi vize ücreti ne kadar?

Birleşik Krallık Vize başvuru ücreti, almak istediğiniz vize süresine göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlar sterlin olarak gözüküyor ancak ödemeyi dolar olarak alıyorlar. Biz 6 aylık vize için başvurduk, kişi başı 131$ ödeme yaptık.

6 ay için vize başvuru ücreti – 87£ – 370 TL

2 yıl için vize başvuru ücreti – 330£ – 1.390 TL

5 yıl için vize başvuru ücreti – 600£ – 2.520 TL

10 yıl için vize başvuru ücreti – 752£ – 3.160 TL

 

Vize başvuru merkezleri nerelerde var?

Vize başvuruları TLScontact merkezlerinden yapılıyor. Türkiye’de başvuru yapılabilen şehirler, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Gaziantep ve Bursa.

İstanbul’da ki başvuru merkezi Mecidiyeköy Profilo Avm’nin içerisinde bulunuyor.

 

Vize başvuru formunu doldurmak zor mu?

Birleşik Krallık Vizesinin 7 sayfalık bir vize başvuru formu var. Buradan sayfasına ulaşabilirsiniz. Formu doldururken dikkat etmeniz gereken tek konu, tüm bilgileri İngilizce olarak girmelisiniz. Sanırım insanların zor demeleri bundan kaynaklanıyor. Soruların tercümelerini görebilirsiniz ancak cevapları ingilizce vermek durumundasınız.

Bu formda sizden kişisel bilgilerinizi, adres bilgilerinizi, mali anlamda birikimlerinizi (ki bunları ispat etmek durumundasınız, örneğin banka dökümü ya da tapu vs ile), hangi turistik aktiviteleri gerçekleştireceğinizi ( ben burada sadece ziyaret edeceğim şehirleri, müzeleri, parkları ve aktiviteleri yazdım), seyahat bilgilerinizi (ne zaman geleceksin, ne zaman gideceksin, nerede konaklayacaksın, kaç para harcamayı planlıyorsun, sen mi karşılayacaksın vs), pasaport bilgilerinizi (eski,yeni tüm pasaportlar), aile bireylerinizin kişisel bilgilerini (birlikte gitmeyecekseniz bile), iş bilgilerinizi (nerede hangi konumda çalışıyorsun, yıllık kazancın, aylık harcama miktarın ne kadar gibi), önceden bulunduğunuz ülkeleri (kaç kere bulundun, son iki tanesinin detayı, ne zaman geldin ne kadar kaldın ne amaçla geldin gibi), sonraki sorular evet hayır tarzında devam ediyor (şu işlerden birinde çalıştın mı, bu suçlardan hiç birini işledin mi, terörle ilgin var mı gibi gayet samimi sorular 🙂 ).

Form bu sorulardan oluşuyor, gördüğünüz gibi zor bir tarafı bulunmuyor, sizden sadece dürüst olmanızı, doğru cevaplar vermenizi istiyorlar. Formun tamamını aynı zamanda doldurmanız da gerekmiyor, formu kaydedip kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

 

Vize başvuru formunu doldurduktan sonraki aşamalar neler?

Formu doldurdunuz, çıktısını da aldınız (vize için gerekli evraklar listesinde bu formda mevcut) form sonunda sizden vize ücretini ödemenizi istiyorlar, kart ile ödeme yapabilirsiniz. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra vize başvurusu için randevu almanız gerekiyor. Zaten bu aşamalarda sistem sizi hep yönlendiriyor.

Randevunuzu aldıktan sonra gerekli evrakları toplamaya başlayabilirsiniz.

 

IMG_3035

 

Birleşik Krallık vize başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Öncelikle neredeyse her kaynakta dolaşan, tüm evrakların İngilizce tercüme edilmesi gerektiğine dair bir bilgi var. Beni de en büyük sıkıntıya sokan konu bu oldu, kendim tercüme etmemin bir faydası olmayacağını, yeminli tercümanla çalışmam gerektiğini vs söyleyenler oldu. Ben bunun sadece, aracı firmaların para kazanmak adına uyguladıkları bir taktik olduğunu düşünüyorum, ben hangi evrakları nasıl hazırladım aşağıda anlatıyorum.

 

  • Pasaport (en az 6 ay geçerli ve en az 2 boş sayfası bulunan) ve varsa eski pasaportlar (asılları)
  • Vize Başvuru Formu – İngilizce
  • Uçak Bileti, Otel Rezervasyonu – İngilizce
  • Detaylı Gezi Programı (Ben burada öncelikle kimle geleceğimi, ne kadar kalacağımı ve hangi şehirleri gezeceğimi belirttikten sonra, gün gün gezi planımı yazdım, 1. Gün şuraları gezeceğim, 2. Gün buraları göreceğim gibi, tek sayfalık bir plan hazırladım) – İngilizce
  • Şahsi banka hesap dökümü 6 aylık (bunu bankadan aldıktan sonra sağ üst köşesine ‘My Personal Bank Account’ yazdım, doküman türkçe) – Türkçe
  • Çalışanlar için, – Son 3 aylık maaş bordrosu (Sağ üst köşesine ‘Salary Documents’ ) – Türkçe
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış işveren yazısı (şu tarihte işe başlamıştır, maaşı ve pozisyonu şudur, bu tarihler arasında izinlidir, ülkenizde daha fazla kalmayacaktır, ülkesine dönecektir taahhüdünü içeren, işveren bilgilerinin, kaşe ve imzasının yer aldığı doküman) – İngilizce
  • Sgk İşe Giriş Bildirgesi ve Sgk Hizmet Dökümü (Sağ üst köşelerine ‘Social Security Institution Documents’) – Türkçe
  • İş yerine ait güncel evraklar – İngilizce Faaliyet Belgesi (Bağlı bulunduğunuz ticaret odasından alabilirsiniz), Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası (Sağ üst köşesine ‘Company Documents’) – Türkçe
  • Varlıklar – Var ise Tapu, Araç Ruhsatı, Kira Gelirini Gösterir Belge vs. (Sağ üst köşelerine ‘My personal property, car vs’) – Türkçe
  • Erkekler için, Askerlik Durum Belgesi (Sağ üst köşesine ‘Certificate of Military Service’) – Türkçe
  • Evlilik Cüzdanının Fotokopisi ( Sağ üst köşesine ‘Marriage Cerificate’) – Türkçe

 

Ben bu evraklar dışında başka bir evrak vermedim. Burada önemli olan bir konu var, eğer banka hesabınızda örnek veriyorum 20bin TL var ise, vizenizi alana kadar bu paraya dokunmamanızı tavsiye ediyorum. Bu para sizin mi değil mi diye kontrolünü sağlayabiliyorlar.

Eskiden fotoğrafta istiyorlarmış ancak şuan kendileri başvuru merkezinde fotoğrafınızı çekiyorlar, parmak izinizi alıyorlar. Benim gittiğim zaman (Haziran 2016) bu şekildeydi, bir daha dışarda fotoğraf çekimine para vermeyin. Ancak hangi tarihte gideceğinizi bilmediğim için mutlaka teyit edin.

Başvuru merkezine elektronik eşya alınmıyor, ya yanınızda hiç getirmeyin ya da vizenin kendi emanet bölümüne bırakın.

 

Vize sonucu ne zaman açıklanıyor?

Bizim başvurumuz 1 hafta sonra sonuçlandı. Maksimum bekleme süresinin 3 hafta olduğunu söylediler. Acil vize almanız gerekiyor ise ekstra ücret ödeyerek başvuru yapabilirsiniz. Pasaportunuz merkeze geliyor, sizin kimlik fotokopiniz ve size verilen form ile birlikte gidip merkezden almanız gerekiyor.

Vize başvurunuzu ise seyahat tarihinizden en fazla 3 ay önce yapabiliyorsunuz.

 

Özet olarak aşamalarını belirtmem gerekirse;

1- Vize başvuru formunu doldurmak için sisteme üye olmak.

2- Vize başvuru formunu doldurmak.

3- Vize ücretini ödemek.

4- Vize randevusunu almak.

5- Gerekli evrakları hazırlayıp, randevu vaktinde başvuru merkezinde bulunmak.

6- Pasaportunuzun hazır olduğuna dair mail aldığınızda, kimlik fotokopisi ve evrakla başvuru merkezine gitmek.

 

Bu blog postunu sadece ‘ben hangi evrakları, nasıl hazırladım’ı size göstermek adına oluşturdum. Bana bu şartlar altında vize verdiler ancak herkesin bilgileri aynı olmuyor, hesabınızdaki paranız, maaşınız vs farklı olduğu için aynı evraklarla red alma ihtimaliniz de bulunuyor. Ben bu konudaki kaynak eksikliğini görerek sizlere yardımcı olmak, fikir vermek istedim.

Sormak istediğiniz bir konu olursa yorum yazabilirsiniz, biliyorsam yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

İyi şanslar dilerim!