Hangimiz Hababam Sınıfı filmlerini sevmiyor ya da üzerinden 40 yıl geçmesine ve defalarca izlemesine rağmen her izleyişinde gülmüyor? Ben kendi adıma cevap vereyim, ne kadar izlediğimi bilmiyorum, sanırım her birini en az elli kere izlemişimdir ve hala denk geldiğimde gülümseyerek izliyorum.

Bu filmleri izlediğim zaman bir yandan da üzülüyorum, çünkü bu güzel filmlerin üzerinden 40 yıl geçmiş, bizim ülke olarak daha ileri gidip, daha güzel filmler çekmemiz gerekirken, günümüzde çekilen türk filmlerinin fragmanlarına bile tahammül edemiyorum. O zaman bütün imkansızlıkların arasında bu kadar güzel seneryolar yazılabiliyorken, şimdi neden yazılamıyor anlam veremiyorum. Bunu sadece Hababam Sınıfı için değil, Neşeli Günler, Süt Kardeşler, Bizim Aile, Tosun Paşa gibi filmler içinde söylüyorum. Umarım birgün yeniden böyle güzel filmlerimiz olur diyor ve yazımızın konusuna geri dönüyorum 🙂

Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği yer, Anadolu Yakası’nın ikinci en büyük yeşil alanı Validebağ Korusu içerisinde yer alan, Adile Sultan Kasrı. Kasır, 1853 yılında, Sultan Abdülaziz tarafından, kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılmış. Günümüzde Öğretmen Evi olarak hizmet veren köşk, konaklama yapmak isteyen misafirlerini bekliyor. Güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda köşk içerisinde restoran da bulunuyor, bu tarihi ortamda keyifli bir yemek yemek isterseniz ziyaret edebilirsiniz.

 

DSC_3336
Adile Sultan Kasrı

 

1975, 76, 77 ve 78 yıllarında, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı Hababam Sınıfı filmleri, köşkte yer alan ve sınıf haline getirilen bir odada çekilmiş. Milli Eğitim Müdürlüğü ve filmlerde yer alan oyuncuların dört aylık çalışması sonucunda, bu sınıf müze haline getirilmiş. Köşkün diğer alanları da film için kullanılmış ancak bu bölümler malesef ziyarete kapalı.

Müzeye giriş ücreti 2lira ve 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

 

IMG_3274
Kasrın arka tarafı, Mahmut Hoca’nın Hababam’ı beklediği merdivenler 🙂

 

Müze içerisinde İnek Şaban ve Güdük Necmi’nin birer balmumu heykeli yer alıyor. İlk açıldığında Hafize Ana ve Kel Mahmut’un da heykelleri varmış ancak gerçeklerine pek benzemedikleri için ve bizler tarafından zarar gördükleri için kaldırılmışlar. Bizim gördüğümüz heykellerinde tepkiler sonucunda yenilendiğini düşünüyorum, ilk heykeller kesinlikle gerçeklerini yansıtmıyorlardı.

 

DSC_3337

 

IMG_3283

 

Öğretmenler masasında Hababam Sınıfı kitaplarının yazarı Rıfat Ilgaz ve yönetmen Ertem Eğilmez’in fotoğrafları, Hafize Ana’nın zili bulunuyor. Sıraların üzerinde filmlerde rol almış ve hayatını kaybetmiş bazı oyuncuların fotoğrafları yer alıyor. Sınıf duvarlarında ise filmlere ait afişler ve haberler asılı duruyor. En çok ilgimi çeken haber ise, film oyuncularını bulmak için, gazeteye vermiş oldukları ilan oldu 🙂

 

IMG_3284

 

 

Hababam Sınıfı Müzesi, bence daha iyisi yapılabilirdi diyebileceğimiz bir müze, büyük beklentilerle gitmemek gerekiyor ancak içerisinde kendinizi o döneme gitmiş gibi, filmin bir karakteri gibi hissediyor ve duygulanıyorsunuz. Bu sebeple gitmenizi öneriyorum, müzeyi ziyarete gitmişken, koruda yürüyüş yapmayı, bahçesinde bir şeyler içip soluklanmayı da ihmal etmeyin 🙂 Yeni yazılarda görüşmek üzere hoşçakalın 🙂

Ulaşım : Kadıköy’den 14C numaralı otobüse binip Adile Sultan Kasrı durağında inebilir, farklı semtlerden gelseniz bile bu duraktan geçen herhangi bir otobüs (11T, 12C, 14C) minibüs ya da sarı dolmuşu tercih edebilir, metrobüs ile Altunizade durağında inip 10-15 dakika yürüyebilirsiniz. Kendi aracınızla gelmek isterseniz, koru girişinde yer alan ücretli otoparka aracınızı bırakabilirsiniz.