Kış tam anlamıyla geldiğine göre kayak tatili planları yapmaya başlayabiliriz 🙂 Biz eşimle her sene en azından bir kere kayak tatili yapmaya özen gösteriyoruz. Dağ havası almak, karla haşır neşir olmak, şömine başında ısınmak iyi geliyor. Çok vaktimiz olmasa bile hafta sonu iki günlüğüne Kartepe’ye kaçıyoruz. İstanbul’a yakın olması sebebiyle Kartepe, ufak kaçamaklar için oldukça ideal oluyor.

 

Otelin şömine başından sonra en sevdiğim köşesi 🙂

 

Kartepe, İstanbul’dan yaklaşık 1,5-2 saat kadar sürüyor. Tepeye tırmanış yoluna gelene kadar yolda herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Tırmanış yolunda ise her zaman karlar temizlenmiş olmuyor, temizlenmediği durumda kış lastiği ya da zincire ihtiyaç oluyor, özellikle hafta içi bu durumla karşılaşıyor, hafta sonları yollar temiz olsa da trafik yüzünden tepeye ulaşmak oldukça zaman alıyor. Sabah erken saatlerde tırmanışa geçmekte fayda var. Bazen yollar açık olsa bile otelin otoparkı karlar altında oluyor, temizlenmiyor, bu detayı da atlamamak gerekiyor.

Kayak merkezinde konaklama yapmak için tek alternatif Green Park Kartepe Resort Hotel. Otel yarım pansiyon olarak hizmet veriyor, yani sabah kahvaltısı ve akşam yemeği fiyata dahil, ayrıca akşam 5’te şömine başında 5 çayı servisleri de bulunuyor. Odalar çok yeni olmamakla birlikte, konforlu, temiz, geniş, pencerelerden görünen karlı dağ manzaraları insana huzur veriyor. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği açık büfe olarak sunuluyor, kahvaltı çok başarılı ancak akşam yemeğinde sunulan çeşitler pek lezzetli değil ve hafta sonları inanılmaz kalabalık oluyor. Otelin konaklama fiyatları, sezonda hafta içi iki kişi için 300-350TL’den başlıyorken, hafta sonu 600-1000TL arasında değişiklik gösteriyor.

 

Odamızın manzarası ♥

 

Otelin en iyi imkanı, skipass kartının, otelde kaldığınız süre zarfında ücretsiz olması. Skipass, kayak merkezinde bulunan tüm pistlere ulaşmanızı sağlayan araçlara biniş kartı, normalde günübirlik gittiğiniz zaman karta kişi başı 100TL ödemeniz gerekiyor ancak otelde konaklama yapıyorsanız ücretsiz olarak temin edebiliyorsunuz. Otelden çıkış yapıp, akşama kadar kayak yapsanız bile kartı sizden talep etmiyorlar. Bunun dışında kayak takımı ya da snowboard kiraladığınız durumda otelde konakladığınız için indirim yapıyorlar ve emanet dolap kiralamadan ücret almıyorlar. Kayak takımları 50-70-80TL olmak üzere 3 farklı fiyattan kiralanıyor. Fiyatlar kayakların eskiliğine ve markasına göre farklılık gösteriyor. Snowboard ise 70TL’den kiralanıyor. Biz bugüne kadar hiç kıyafet kiralamadık ama ortalama fiyatlar parça başına 20TL civarında. Kayak yaparken hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu bu yazıdan öğrenebilirsiniz. Size ücretsiz olarak sunulan emanet dolabının günlük kirası ise 20TL. Ayrıca otelin otopark ücreti de günlük 20TL, yine konaklama yaptığınız durumda otelden ayrılırken otopark ücretini geri alabiliyorsunuz.

 

 

Otelde konaklama yapmayacaksanız kayak takımlarını Kartepe merkezinden kiralarsanız fiyatlar daha uygun oluyor. Zaten yol üzerinde kiralama yapan birçok dükkan göreceksiniz ancak burada önemli olan kayak takımları aracınıza sığacak mı ondan emin olmak.

Kayak dersi almak isterseniz, bizim gittiğimiz dönemde 50 dakika dersin 150TL gibi bir fiyatı vardı. Eğer kayak merkezine ilk gidişinizde, yanınızda kayak yapmayı bilen biri varsa ve size öğretmek konusunda sabırlıysa bence ders almanız gerekmiyor, yaklaşık bir saatin sonunda kendi kendinize çalışmaya başlayabilirsiniz. Ama birlikte gittiğiniz insanlardan hiçbirinin kayak tecrübesi yoksa, ders alıp işleri hızlandırmakta fayda var. O kadar maliyete girdiniz, buralara kadar geldiniz, gününüz boşa gitsin istemezsiniz değil mi? Hem de ne kadar çabuk öğrenirseniz o kadar çabuk kayağın keyfine varabilirsiniz 🙂

 

Kartepe Pist Haritası – Fotoğrafın üstüne tıklayarak görseli büyütebilirsiniz.

 

Kartepe Kayak Merkezi’nde dört tane tepe, bu tepelerden aşağıya doğru kayabileceğiniz birçok pist bulunuyor. Bu tepeler Geyik Alanı, Kartepe, Karlıktepe ve Otel. Karlıktepe dışındaki tüm tepelere telesiyej ile çıkış sağlanıyor, Karlıktepe’ye ise teleski ile. Telesiyej, oturabildiğiniz, önünüzde bir koruma demiri bulunan fakat ayaklarınızı aşağıya doğru sarkıttığınız, yükseklik korkusu olanlar için biraz ürkütücü bir araç. Binerken kayak takımlarını çıkarmamakta fayda var, hem kendiniz zor oturduğunuz için bir de takımları kendinize yük etmeniz zor, hem de elinizden kayarsa bekleyin ki bulup size geri getirsinler, hem indiğiniz yerde de hemen kendinizi ileri atmanız ve kaymaya başlamanız için avantajlı. Çünkü telesiyej hiç durmuyor, siz arkanız dönük şekilde bekliyorsunuz, telesiyej gelince hemen oturuyorsunuz, inerkenden aynı şekilde durmuyor sizin atlamanız gerekiyor. Teleski ise ayaklarınız yerdeyken tutunarak kayar pozisyonda yukarı doğru çıktığınız bir araç, açıkçası bana telesiyejden çok daha zor geliyor. O yüzden Karlıktepe’ye pek çıktığım söylenemez 🙂

 

Telesiyej

 

En kolay pistler Otel’de yer alıyor, kısa ve zahmetsizler, yeni öğrenenler için ideal ancak en uzun telesiyej sırası da Otel pistlerinde oluyor. Bence iyice öğrenene kadar sürekli telesiyejle çık, kay, tekrar çık döngüsüne girmelisiniz, çünkü tam anlamıyla öğrenemeden diğer pistlere çıkarsanız hem kendinizi hemde diğer kayak yapan insanları sıkıntıya sokabilirsiniz.

Geyik Alanı, kolay pist olarak geçiyor ancak biz kolay-orta olarak düşünebiliriz, çünkü kaymayı bilmeyen birininin ilk olarak Geyik Alanı’na çıkıp kayması o kadar da kolay olmuyor. Benim en çok sevdiğim pist burası, her seferinde farklı yollardan inebiliyor, zorluk yaşamıyor ve keyif alıyorum. Otel’den sonra en kalabalık telesiyej sırası burada oluyor. Telesiyejden inilen yerde bir restoran yer alıyor, dolayısıyla kayak yapmayan insanlar da telesiyejleri kullanıp tepeye çıkıyor.

Kartepe, en dik ve en zor pistlerin yer aldığı tepe. Kayak yapmayı iyi bilmeyenler için uygun değil. Zor pist olarak geçen iki pistte burada yer alıyor. Telesiyej sırası uzun olmuyor, çıkması kolay. Tepede bir café yer alıyor.

Karlıktepe, Kartepe’den sonra ikinci zor pist. Teleski ile çıkıldığı için genelde hiç sıra olmuyor. Teleskiye bindikten sonra yarı yolda düşen çok insan oluyor, sıkı tutunmakta ve dengeli olmakta fayda var 🙂

 

Arkada görünen düzenek teleski

 

Tüm pistlerin indiği orta noktada Kadıkonağı adında bir restoran café yer alıyor. Öğlen sucuk ekmek ya da köfte ekmek yemek için ideal. Zaten önünden geçerken gelen kokulara dayanmak çok zor 🙂 İçerisi sıcacık, dışarıda ise kayak yapanları izlemek keyifli. Burada kişi başı 25-30TL’ye karnınızı doyurabilirsiniz.

 

Kadıkonağında sucuk ekmeklerimizi beklerken 🙂

 

İstanbul’da yaşıyor ve sadece hafta sonlarınızı kayağa ayırabiliyorsanız Kartepe güzel bir alternatif ancak daha uzun süreniz varsa Uludağ ve Kartalkaya gibi farklı kayak merkezlerini tercih edebilirsiniz. Kartepe’ye günübirlik gitmeye karar verirseniz, mutlaka konaklama yaptığınız durumla aradaki fiyat farkına bakın, bazen çok komik rakamlar çıktığı için konaklama yapmak daha avantajlı olabiliyor. Umarım yazımı beğenmiş ve faydalı bulmuşsunuzdur, yeni yazılarımdan haberdar olmak için email listeme kayıt olabilir, beni Instagram ve Facebook’tan takip edebilirsiniz. Ayrıca yeni açtığım Youtube kanalıma da abone olursanız beni çok mutlu edersiniz, aşağıda yer alan Geyik Alanı videomuzu izleyebilir, buradan kanalıma gidebilirsiniz, sevgiler! 🙂