Gezi Tarihi : Ağustos 2016 Gezi Süresi : 1 Gece

Uzun zamandır Yedigöller’de kamp yapma isteğim vardı, daha önce paylaştığım Yedigöller Gezi Notları’nda da bu talebimi dile getirmiştim. Hafta sonu çok kalabalık olduğunu bildiğim için, Cumartesi gidersek yer bulamayız düşüncesiyle, fırsat bulduğumuz ilk Cuma günü, eşimle birlikte düştük yollara. İlk kez baş başa kamp yapacağımız için çok tenha bir yer olsun istemedik, bu sebeple de Yedigöller’i tercih ettik.

Yolculuğumuz İstanbul’dan yaklaşık 3,5 saat sürdü. Bolu’dan Yedigöller yoluna ayrıldıktan sonra sizi bol virajlı bir dağ yolu karşılıyor, bu sebeple hızlı yol alamıyorsunuz ancak yola tamamen asfalt döküldüğü için herhangi bir sıkıntısı bulunmuyor.

Yedigöller’e gelmeden önce market alışverişinizi Bolu’da yapmanız gerekiyor, yukarıda ufak bir bakkal dışında alışveriş yapabileceğiniz bir tesis bulunmuyor.

Kamp yapacaksanız tabiat parkına giriş ücreti çadır başına 25TL, onun dışında araba ya da kişi başına ücret ödemiyorsunuz. Kimlik bilgilerinizle bir form dolduruyorlar, çadırda kiminle konaklayacağınıza kadar bilgiler bu formda yer alıyor 🙂

İçeride 7 adet göl ve göllere yakın konumlarda tuvalet bulunuyor, duş imkanı bulunmuyor, tuvaletlerin kullanımı ücretsiz, içlerinde sabun ve peçete yer alıyor ancak temiz olduklarını söyleyemeyeceğim.

Çadırlara elektrik verilmiyor. Geceleri kamp alanlarında ışıkta bulunmuyor, kendi imkanlarınızla çadırınızı, masanızı aydınlatmanız gerekiyor.

Yedigöller’de ateş, mangal ve tüp yakımı geçen sene yasaklanmış, günübirlik piknikçiler kesinlikle yakamıyor ancak biz kampçılar için istisnai bir durum söz konusu, akşam 7 ile sabah 8 arası kamp ateşi yakabilir,mangalınızı yapabilirsiniz. Yedigöller’le ilgili en çok sorulan soru bu olduğu için altını çizmek istedim.

 

IMG_1512
Bizde akşam olunca kamp ateşimizi yaktık 🙂

 

Göllerin etrafına kamp kurmakta aynı şekilde yasaklanmış, sadece piknik masalarının yer aldığı belli bölümlere çadır kurulabiliyor, onun dışında Büyük Göl etrafına da çadır kurmak tamamen yasak. Piknik masalarının yanına çadır kurmak demek, sabah yanınızdaki masaya piknikçilerin geleceği anlamına geliyor ve piknik alanları çok kalabalık oluyor, bu durumun hiç hoşumuza gitmediğini belirtmeliyim. Hal böyle olunca bizde Nazlıgöl’ün sakin ve masalardan uzak tarafına çadırımızı kurmak istedik ancak ona da izin vermediler, sonuç olarak bizde kalabalığın içine kurmaktansa orman içinde göl görmeyen bir alana yerleştik, o durumda da Yedigöller’de olmamızın bir anlamı kalmadı, herhangi bir orman kampına gitsekte olurdu..

 

IMG_1498

 

Deringöl, kamp açısından en kalabalık alan, burada Cuma günü olmasına rağmen, dip dibe kurulmuş bir sürü çadır vardı. Nazlıgöl ve Kurugöl ise en sakin olanları. Gerçi yaz aylarında Kurugöl tamamen kuruduğu için göl olmaktan çıkıyor.

Tabiat Parkına ait bir köpek var, gece ve gündüz sürekli kamp alanlarında dolaşıp güvenliği sağlıyor. Gündüzleri aynı şekilde görevlilerde dolaşıyor.

Bölgede sanırım göllerden kaynaklı olarak çok fazla sivrisinek ve arı bulunuyor. Yanınızda koruyucu ürünler bulundurmanızda fayda var, sinekler öyle büyük ki, kıyafetin üstünden bile ısırabiliyorlar.

Telefon bazı yerlerde çekiyor, bazı yerlerde servis yok diyor, bazen Edge’e düşerken, bazı yerlerde 3G ile bağlanıyor. Yani bulunduğunuz konuma göre iletişim durumunuz değişebiliyor.

Bizim amacımız Cuma gününden gidip iki gece konaklamaktı ancak ortamdan memnun kalmadığımız için Cumartesi akşam toparlanıp İstanbul’a geri döndük. Bence Yedigöller artık kamp için çokta uygun bir yer değil, eğer kamptan anladığınız bizim gibi kafa dinleyip doğa ile başbaşa kalmaksa. Sebepleri ise, yolları yapıldığı için herkesin kolayca ulaşabildiği bir yer olmuş, bu sebeple çok kalabalık, herşey yasak, parka girdiğiniz andan itibaren yasak tabelaları başlıyor, bu durum çok sinir bozucu ve sizi oldukça kısıtlıyor. Doğallığı kendini yavaş yavaş tesisleşmeye bırakmış, içeride bungalov evler, restoran, bakkal vs bulunuyor.

 

IMG_1515

 

Yedigöller’de neler yapabiliriz sorusunun cevabı için Yedigöller Gezi Notlarımı okuyabilirsiniz. Kamp ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar ve eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yeni kamp alanlarında görüşmek üzere 🙂