Bana hangi ülkeye vize almak en kolay diye sorsanız, size vereceğim yanıt kesinlikle Amerika olur. Diğer ülkeler gibi sizi tonla evrak hazırlamak durumunda bırakmaz, araya aracı kurumlar alıp ödemeniz gereken miktarı yükseltmez, her konuda dakik sizi asla boş mazeretler ile oyalamaz, bekletmez ve eğer vizeyi alırsanız diğer ülkeler gibi 3 ayın 6 ayın hesabını yaptırmaz, vizenizi 10 yıllık verir.

Ben bu Aralık ayında, herhangi bir seyahat planımız olmamasına rağmen, pasaportumda Amerika vizesi de bulunsun amacıyla başvuru yaptım. Kolayca vizemi aldım, nasıl aldım şimdi sizinle detayları paylaşacağım.

 

Öncelikle Amerika Vizesi hangi ülkeleri kapsıyor?

Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı tüm eyaletleri, Porto Riko’yu, U.S. Virgin Adaları’nı, American Somoa Adası’nı, Guam ve Northern Marianas Adaları’nı ve Kuzey Amerika’dan giriş yaptıktan sonra Meksika’yı.

 

Vize türleri neler?

Öncelikle vize türleri göçmen ve göçmen olmayan olarak ikiye ayrılıyor. Göçmen olmayan vize türlerinde İş, Turizm, Transit Geçiş, Öğrenci gibi kategoriler var. Turizm amaçlı gideceklerin seçmesi gereken vize türü B1/B2 İş ve Turizm Kategorisi. Benim sizlere aşamalarını anlatacağım vize türü de bu.

 

B1/B2 İş ve Turizm vize ücreti ne kadar?

Turizm amaçlı vize başvuru ücreti 160$, diğer vize kategorilerinde bu fiyat değişiklik gösteriyor.

 

Vize başvuru merkezi nerede?

Vize başvuruları direkt olarak konsolosluklara yapılıyor, aracı kurumlar bulunmuyor. Abd Konsoloslukları İstanbul, Ankara ve Adana’da mevcut ancak vize başvurusu sadece İstanbul ve Ankara’ya yapılabiliyor. Ankara’daki Büyükelçilik, Atatürk Bulvarı No:110 Kavaklıdere adresinde, İstanbul’daki Konsolosluk ise, İstinye Mahallesi Üç Şehitler Sokak No:2 İstinye adresinde yer alıyor. Dışarıdan kale gibi görünen konsolosluk binası, insanı birazcık tedirgin etmiyor değil 🙂

 

Vize Başvuru Formu DS-160’ı doldurmak zor mu?

Buradan forma başlayacağınız sayfaya ulaşabilirsiniz. Öncelikle başvuru merkezini seçip sonrasında fotoğrafınızı yüklemeniz ve ‘Start An Application’ diyerek forma başlamanız gerekiyor.

Forma başlarken size bir başvuru numarası veriyor ve o numara ile kaydettiğiniz yerden forma devam edebiliyorsunuz.

Form normalde ingilizce ancak mouse ile cümlenin üzerine gelirseniz türkçe tercümelerini yapıyor.

Başvuruya başladığınızda sizleri 10 aşamadan oluşan bir form bekliyor. Kişisel bilgileriniz, adres ve telefon bilgileri, pasaport bilgileri, önceki seyahatler, önceki Amerika seyahatleri, seyahati kiminle gerçekleştirdiğiniz, Amerika’da tanıdığınızın olup olmadığı, ne kadar kalacağınız, nerede kalacağınız, aile bilgileriniz, çalışma hayatınız, eğitim hayatınız, güvenlik nedeniyle sorulan evet ve hayır şeklinde cevaplayacağınız bir kısım sorudan oluşuyor.

Formu doldurmak kesinlikle zor değil, önemli olan dürüst olmanız çünkü mülakat sırasında yazdıklarınızı ispatlamanız gerekebilir.

 

Vize başvuru formunu doldurduktan sonraki aşamalar neler?

Formu tamamladıktan sonra ödeme yapacağınız sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Buradan ödeme yöntemini seçip ödeme yaptıktan sonra randevu tarihi ve saati seçiyorsunuz. Randevunuzu iki gün kalaya kadar bu adresten değiştirebiliyorsunuz.

 

Vize için gerekli evraklar neler?

Burada sunulması zorunlu ve gerekirse destekleyici olarak sunabileceğiniz belgeler gerekiyor.

Zorunlu Belgeler :

  • Pasaport : Ziyaretinizden sonra 6 ay daha geçerli olan ve boş sayfası bulunan.
  • Eski Pasaport : En son verilen Abd Vizesinin işlenmiş olduğu.
  • DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun Onay Sayfası
  • Aynı websitesinden alınarak yazdırılan Onay ve Talimatlar Sayfası
  • Fotoğraf : Son 6 ay içinde çekilmiş, bir adet 5×5 vesikalık (Bu fotoğrafı DS-160 belgesine de ekliyorsunuz)
  • Birlikte seyahat edilecek aile bireylerinin eş ise evlilik cüzdanı, çocuk ise doğum belgesi.

 

Destekleyici Belgeler :

  • Seyahatinizin Amacı : Varsa Uçak Bileti, Otel Rezervasyonu (Ben göstermedim, biletim ya da rezervasyonum yoktu, görevli de sormadı)
  • Seyahatin Ardından Abd’den Ayrılma Niyetiniz : Burada bir hayatınız olduğunu kanıtlamanız gerekiyor, örneğin 3 Aylık Maaş Bordrosu, SGK Hizmet Dökümü, varsa Tapu Ruhsat gibi belgeler, İşveren Yazısı. (Bana bu belgeleri de sormadılar ancak hepsi yanımdaydı)
  • Masrafları karşılayabileceğinizin kanıtı : Banka hesap dökümleriniz. (Bana sormadılar ancak benden önce gördüğüm herkesten döküm istediler)

 

Belgeleriniz hazır, randevu günü konsolosluğa gittiniz, buradaki prosedürler nedir? 

Öncelikle randevunuza erken gitmeniz sizin açınızdan birşey değiştirmiyor, örneğin randevunuz 9.30’daysa, kapıdaki görevli 9.30 olmadan sizi kesinlikle içeri almıyor, dışarda beklemeniz isteniyor.

İçeriye kesinlikle elektronik cihaz alınmıyor, emanet bölümü de bulunmuyor, ya hiç yanınızda getirmemeniz ya da çevre cafelere 5TL karşılığında telefonlarınızı vs bırakmanız gerekiyor.

Randevu saatinde çantanız ve üstünüz aranarak ilk kontrol noktasına geliyorsunuz. Buradaki görevli, resminizi ve pasaportunuzu istiyor, resminiz 6 aydan eski ise burada kapıdan döndürülüyorsunuz. Sorun yoksa bir kutu alıp, güvenlikten geçmek üzere ilk giriş kapısına yöneliyorsunuz. Güvenlik aşamasında, havalimanına girer gibi kemerinize kadar çıkarıp aldığınız kutuya koyuyorsunuz.

Güvenlikten geçtiniz, asansörle üst kata çıkıp mülakatın yapılacağı bölüme geliyorsunuz. Girişteki görevli zorunlu evraklarınızı kontrol edip size bir numara veriyor. Önce ilk iki bankoda sıraya girmeniz isteniyor, bu bankoya pasaportunuzu veriyorsunuz, kontrol ediliyor ya da kayıt açılıyor bilemiyorum. Sonra hemen yanındaki bankoya parmak izi vermeniz isteniyor, burada 10 parmağınızın izi alınıyor.

Artık ilk görevlinin size verdiği numarayı takip etmek üzere boş bulduğunuz bir sandalyeye oturabilirsiniz. Burayı banka gibi düşünebilirsiniz, bankolar var, üstünde numaralar yanıyor, hemen önünüzde olduğu için sorulan soruları, konuşmaları duyabiliyorsunuz, bu da hazırlıklı olmanızı sağlıyor. Ben gittiğimde önümde 30 kişi falan vardı, yaklaşık 40 dakika bekledim, önümdeki kişilere sorulanları verilen cevapları duydum.

Sıra size geldiğinde, türkçe bilen Amerikalı bir görevli ile görüşüyorsunuz. Nereye gideceksiniz, orada ne yapacaksınız, kaç gün kalacaksınız, kiminle seyahat edeceksiniz, daha önce Amerika’ya gittiniz mi, daha önce yurt dışına çıktınız mı, burada ne iş yapıyorsunuz, eşinizin Amerika vizesi var mı, şirketinizde kaç kişi çalışıyor, kaç yılında kuruldu, banka hesabınızı görebilir miyim tarzında sorular soruyorlar. Gerekirse ek belgelerinize bakmak istiyorlar. Kimilerine 10 15 dakika soru soruyor, kimisini 2 dakika da iki soru ile gönderiyorlar, burada beden diline bakıyor olabilirler, güven verip vermediğinize.

En sonunda vizeniz onaylandı diyerek bir belge veriyorlar, genellikle 10 yıl vize alıyorsunuz.

 

Pasaportunuzu ne zaman teslim alıyorsunuz?

Bankodaki görevli size vizeniz onaylandı dedikten sonra, en geç 4 iş günü içinde, pasaportunuzu belirttiğiniz PTT Şubesinden teslim alabilirsiniz.

 

10 yıl vizeniz var, tek girişte Amerika’da 10 yıl kalabilir misiniz?

Hayır, vizeniz 10 yıl olsa bile maksimum kalma süreniz 6 ay. Bu 10 yıl içinde ülkeye girip çıkmak şartı ile 6şar ay kalabilirsiniz ancak tek seferde 6 aydan fazla kalamazsınız.

 

Sormak istediklerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz, biliyorsam yardımcı olmak isterim.