Döviz kurlarının günden güne arttığı, artık yurt dışı seyahatlerinin eskiye kıyasla çok daha maliyetli olduğu bu günlerde, tatillerimizi nasıl daha ekonomik hale getirebiliriz, maliyetlerimizi nasıl kısabiliriz bunun hakkında bir yazı hazırlamak istedim. Bu yazı hem sizlere hem bana fayda sağlayacak indirim kodları içerecek ve ekonomik tatil yapmanın ipuçları hakkında bilgi verecek. Ekonomik seyahat etme ipuçlarını beş ana başlıkta topladım, seyahat etmeye karar verdiğiniz andan itibaren, seyahati gerçekleştirip evinize geri dönene kadar nasıl tasarruflar yapabilirsiniz bu başlıklar altında değerlendireceğim. İlk maddeyle başlayabiliriz;

 

Gidilecek ülkeye karar verme

 

Tatil planı yapmak istiyorsunuz ancak aklınızda spesifik bir şehir ya da ülke yoksa, biraz da maliyeti düşük olsun istiyorsanız tercihinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.

Öncelikle ülke seçerken ilk maliyetiniz vize masrafı olduğu için Vizesiz Gidilen Ülkeleri tercih etmek yapacağınız ilk tasarruf adımı olabilir. Vizesiz seyahat edebileceğiniz ve gerçekten hayran kalacağınız, çok keyifli vakit geçirebileceğiniz birçok ülke mevcut, deniz tatili isterseniz deniz, kültür turu isterseniz kültür turu, sadece yiyip içip eğlenebileceğiniz mutfağı güzel bir ülke isterseniz hepsi bu kategori altında mevcut. Yakında vizesiz gidilen ülkelerle ilgili bir yazı hazırlayacağım ve aralarında en güzellerinin hangileri olduğunu sizlerle paylaşacağım, bu yazımdan sonra o da seçim yaparken işinize yarayabilir.

Vize ücretinden bağımsız olarak kendi para biriminde Ekonomik Olan Ülkeleri tercih edebilirsiniz. Seyahatinizde harcayacağınız para birimi Türk Lirasından değersiz olursa ya da eşdeğer dahi olsa, ülke Türkiye’ye kıyasla çok daha ucuz olursa ekonomik tatil yapma olanağınız o kadar artar. Halen böyle ülkeler var mı dediğinizi duyar gibiyim, inanmayacaksınız ama Avrupa’da bile var 🙂 İşinizi kolaylaştırmak adına birkaç örnek vermem gerekirse;

Avrupa’da ; Balkan Ülkeleri, Bosna Hersek, Karadağ, Romanya en güzel örnekleri. Bosna Hersek’e daha yeni seyahat etmiş biri olarak gönül rahatlığıyla hiçbir aktiviteden geri kalmadığımız halde çok az para harcadığımızı söyleyebilirim. Bosna Hersek yazımda maliyetlerle ilgili detaylı bilgi vereceğim. Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkeler, yine Avrupa’da kendi para birimlerini kullanan, ve Euro kullanan Avrupa ülkelerine göre yeme, içme, alışveriş ve konaklama fiyatları konusunda çok daha avantajlı olan ülkeler. Fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Prag yazıma buradan, Budapeşte yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Asya’da ; Tayland, Filipinler, Hindistan, Vietnam, Kamboçya, Nepal gibi ülkeler, çoğu vizesiz ya da kapıda vizeli olan, uçak maliyetinizin diğer yerlere kıyasla bir tık daha yüksek olacağı ancak seyahat esnasında yapacağınız harcamaların minimumda kalacağı ülkelerden.

Afrika’da ; Güney Afrika verebileceğim en güzel örneklerden, hem vize istemeyen, hem para birimi bize kıyasla değersiz olan hem de dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Cape Town’u görüp, en lüks şekilde tatil yapabileceğiniz ülkelerden. Yine uçak bileti Avrupa’ya kıyasla daha yüksek ancak diğer harcamalarınızın düşük olacağı çok keyifli ülkelerden biri. Benim Güney Afrika’da gezdiğim yerlere ve şehir maliyetlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Latin Amerika’da ; Uruguay, Peru, Bolivya gibi ülkeler harcamalarınızı minimumda tutabileceğiniz ekonomik ülkelerden. Özellikle Peru benim de çok görmek istediğim ve gelecek planlarım arasında olan bir ülke.

 

Ülke seçimini yaptınız, peki bu ülkeye ne zaman gitmeli, ne kadar önceden plan yapmalı

 

Seyahatinizi mümkün olduğunca önceden planlayın, benim bugüne kadar tavsiye isteyen herkese söylediğim klişe bir cümle ancak doğru. Seyahatinizi ne kadar önceden planlarsanız, seçeneğiniz o kadar fazla olur, uçak biletinizi havayolu firmalarının kampanyalı dönemlerine denk getirip ucuza satın alabilirsiniz, ucuz otellerin rezervasyonları dolmadan siz hem bütçenize uygun, hem puanı yüksek dilediğiniz otelden rezervasyon yapabilirsiniz. Bazı şehirlerde olmazsa olmaz aktivitelerin biletleri aylar öncesinden tükeniyor, siz erken davranırsanız bilet alma şansınız o kadar yüksek olur. Araba kiralamayı düşünüyorsanız yine kampanyaları takip etme fırsatınız olur. Önünüzde bir seyahat olduğu için bütçesini yavaş yavaş toparlayabilirsiniz, son anda cebinizden büyük paralar çıkacağına, aydan aya taksitli gibi ödemelerinizi ve birikiminizi yapabilirsiniz.

Gideceğiniz ülkenin ya da şehrin yüksek sezonunu değil düşük sezonunu tercih edin. Her şehrin yüksek sezonunun farklı zamanlarda olduğunu unutmayın, örneğin Cape Town güney yarım kürede yer aldığı için biz kış mevsimini yaşarken onlar yaz mevsimini yaşıyor ve denize girildiği için en yüksek sezonu bize göre kış onlara göre yaz ayları oluyor. Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz ülkelerde yüksek sezon ışıkların görülebildiği aylar olurken, tropik ülkelerde Muson Yağmurları’nın olduğu dönem düşük sezon olarak görülüyor. Avrupa ülkelerinin bazılarında en yüksek sezon noel pazarlarının kurulduğu Kasım, Aralık aylarına denk geliyor. Bu sebeple hangi şehre gitmeye karar verdiyseniz o şehrin düşük sezonunda seyahat ettiğiniz durumda maliyetlerinizi büyük oranda düşürebilirsiniz.

 

Gideceğiniz tarihe de karar verdiniz, sıra geldi uçak bileti alma ve otel rezervasyonu yapmaya

 

Uçak bileti satın alacağınız zaman mutlaka havayolu firmalarının kampanyalarını takip edin. Bazen öyle kampanyalar oluyor ki bilet fiyatı %50 oranında düşük alınabiliyor. Ben genelde tüm seyahatlerimin biletlerini kampanyalı dönemlerden, normal fiyatının altında satın alıyorum.

Ucuz uçak bileti bulabileceğiniz, tüm havayolu firmalarının biletlerinin kıyaslamasını yapan websitelerini kontrol edin. Skyscanner ve benzeri sitelerden hiç aklınızda olmadığı halde aktarmalı olarak farklı bir firmanın biletini ucuza satın alabilirsiniz. Tüm alternatifleri görüp, satın alacağınız biletin ucuz mu pahalı mı olduğuna karar verebilirsiniz. Birkaç gün önce ya da sonra bilet fiyatının çok daha uygun olup olmadığını yine bu tarz siteler üzerinden görebilirsiniz. Hatta Skyscanner’ın hazırladığı en uygun uçak biletini hangi ayda alabileceğinizi ve rezervasyonunuzu ne kadar erken yaparsanız sizin için avantajlı olacağını gösteren bir web sayfası da mevcut, buraya bakarsanız önceden bilgi sahibi olabilirsiniz.

Skyscanner En Uygun Uçak Bileti Fiyatı ve Tarihi

Kendi aktarmanızı yapın. Gideceğiniz uzak bir ülkenin direkt uçuş ya da aktarmalı uçuş fiyatları size pahalı gelebilir. Bu durumda o ülkeye en ucuz bileti hangi ülkeden alabileceğinize bakın. Örneğin Frankfurt’tan San Francisco bileti daha ucuzsa, buradan Frankfurt bileti alıp, uçağın indiği saatin mümkünse 3-4 saat sonrasına da San Francisco bileti alın. Böylece fiyat daha avantajlı oluyorsa, aradaki saat farkı uçağı kaçırmanıza engel değilse biletinizi ucuza almış olursunuz.

Kredi kartlarının mil programlarını kullanın. Biliyorum mil kazandıran kredi kartları artık eskisi kadar bonkör davranmıyor ancak kampanyalarını takip edip alışverişlerinizi bunlar doğrultusunda yaparsanız, özellikle son dakika bileti satın almanız gerektiğinde bu miller çok işe yarıyor. Bir yere yüksek sezonda uçmak zorunda kaldıysanız ya da biletinizi son anda almanız gerektiyse, genellikle millerle satın almak daha avantajlı oluyor. Ben Garanti Bankası’nın Miles and Smiles kredi kartını kullanıyorum. Dilerseniz mil kazanımı ve harcamasıyla ilgili de detaylı bir yazı hazırlayabilirim.

 

 

Booking.com üzerinden otel rezervasyonu yapacaksanız, aşağıya eklediğim link üzerinden yapmanız durumunda, siz 15$ iade alacak, bana da bir sonraki rezervasyonum için 15$ kazandıracaksınız. Hem sizin için hem de benim için avantajlı olan bu linki kullanırsanız, otel rezervasyonunuzu 85-90 lira daha ucuza yapmış olacaksınız.

Booking İndirim Linki

Yine booking.com üzerinden sadakat programına kayıt olup ekstra indirimler kazanabilirsiniz. Genius adı verilen bu programdan faylanmak için, iki yıl içinde herhangi iki konaklamayı gerçekleştirmeniz yeterli. Bu sayede seçili otellerde %10 indirimle rezervasyon yapabilirsiniz. Ne kadar fazla rezervasyon yaparsanız Genius seviyeniz o kadar artar ve hak kazanacağınız indirimin oranı da bu doğrultuda artmaya devam eder. Genius’a özel ücretsiz kahvaltı ve oda tipi yükseltme gibi seçeneklerde hesabınıza tanımlanır.

Hotels.com’a üye olup, otel rezervasyonunuzu buradan yaparsanız, her 10 gece konaklamanız için 1 gece ücretsiz konaklama kazanabilirsiniz. Sürekli otel konaklaması gerçekleştirenlerin tasarruf yapması için iyi bir yöntem olabilir.

Konaklama konusunda bir diğer alternatifiniz Airbnb.com. Gittiğiniz şehirlerde otel fiyatlarına kıyasla daha uygun fiyata konaklayabileceğiniz paylaşımlı ya da size ait olacak evler bulabilirsiniz. Sadece oda kiralarsanız konaklama maliyetinizi epey düşürebilir, yok bana ait bir ev olsun derseniz yine otele kıyasla daha uygun fiyata rezervasyon yapabilirsiniz ancak oda fiyatı kadar ucuz olmaz. Airbnb konaklamalarınız için de hem size hem bana avantaj sağlayacak bir linkim var, aşağıda paylaşıyorum. Bu link üzerinden rezervasyon yaptığınız ya da deneyime katıldığınız durumda ben 14£ iade alacağım, siz ise 18£ ev indirimi, 7£ ise deneyimlerde kullanmak üzere indirim kazanacaksınız. Yine kazan kazan durumu söz konusu 🙂

Airbnb İndirim Linki

Agoda.com, Booking.com’a kıyasla Asya ülkelerinde daha avantajlı konaklama fiyatlarına ulaşabileceğiniz bir websitesi. Aslında Booking ile aynı şirket ancak Asya’da daha çok tercih ediliyor ve daha avantajlı fiyat veriyor.

Bu konaklama alternatifleri dışında çok daha ucuza kalabileceğiniz hatta hiç para ödemeyeceğiniz yöntemler de bulunuyor 🙂 Çok daha ucuz olan alternatif hostel, biz çift olduğumuz için pek tercih etmiyoruz, genellikle yalnız seyahat edenler için daha uygun olduğunu düşünüyoruz ancak sizin böyle bir takıntınız yoksa çift olarakta gidip kalabilirsiniz. Hostellerde ranza mantığıyla, kalabalık odalarda kaldığınız ve ortak tuvalet ve banyo kullanımına tabi tutulduğunuz için çok uygun fiyatlara kalabiliyorsunuz. Hostel alternatiflerini Booking.com gibi siteler üzerinden görebilirsiniz. Hiç para ödemeyeceğiniz konaklama alternatifi ise CouchSurfing. Hiç denemedim ancak bilgi sahibi olduğum kadarıyla, bu sistem üzerinden birinin evine ücretsiz misafir olabiliyor, daha sonra kendi evinizde de aynı şekilde misafirler ağırlayabiliyorsunuz. Şansınıza bir kanepe de düşebilir, size ait bir oda da 🙂 Bu sistemde önemli olan lokal insanlarla tanışma, onların deneyimlerinden faydalanma ve yeni arkadaşlıklar edinme. Özellikle yalnız seyahat edenler için çok faydalı bir sistem olduğunu düşünüyorum.

 

Konaklama yerini de ayarladıktan sonra sıra geldi gideceğiniz ülkenin para biriminden edinmeye

 

Öncelikle gideceğiniz ülkenin para birimini öğrenin. Gideceğiniz ülke Avrupa’da olabilir ama bu euro kullanmak zorunda oldukları anlamına gelmiyor, kendi para birimlerini kullanıyor olabilirler. Bunu öğrendikten sonra ülkemizden bu para birimini elde edebiliyormusunuz ona bakın, benim tavsiyem ülkenin para birimi dolar ya da euro değilse buradan temin etmeyin.

Ülkenin farklı bir para birimi varsa, buradan yanınıza euro ya da dolar alıp (gideceğiniz yerde hangisi daha çok tercih ediliyorsa onu alın), orada bozdurmak ilk tercihiniz olsun. Para bozdururken havalimanlarını ve turistik merkezleri tercih etmeyin, buralar kesinlikle paranızın değerini düşürecektir. Para bozdururken komisyon ve servis ücreti alınıp alınmadığına dikkat edin.

Bazı ülkelerde banka atm’lerinden para çekmek, döviz bürolarında bozdurmaya göre daha avantajlı olabiliyor, gitmeden önce bankanızın bu işleminizden komisyon almadığına emin olun ve bu yöntemi tercih edin. Biz genellikle seyahatlerimizde atm’lerden para çekmeyi tercih ediyoruz.

 

Seyahatinize gittikten sonra şehir içersinde tasarruf yapabileceğiniz harcamalar

 

Ücretsiz şehir haritalarından temin edin ya da gitmeden önce telefonunuza offline map indirin, böylece navigasyona harcayacağınız internet masrafından kurtulabilirsiniz.

Temin edeceğiniz ücretsiz haritaların içerisinde indirim kuponu var mı diye kontrol edin, genellikle şehirde gerçekleştireceğiniz aktiviteler için indirim kuponları olduğunu göreceksiniz.

Toplu taşıma kullanın ya da yürüyün. Bunu yapmak hem cebinize tasarruf sağlarken hem de orada yaşayan insanları gözlemleyebilmenize, yaşam biçimleri hakkında fikir sahibi olmanıza olanak sağlayacaktır. Bu sebeple taksiye binmek yerine toplu taşıma kullanmak size hem maddi hem manevi avantaj sağlayacaktır.

Gittiğiniz şehirde toplu ulaşımınızı daha ucuza getirebilecek yöntemler varsa onları tercih edin. Örneğin haftalık sınırsız ulaşım kartı satın almak, ya da citypass gibi hem ulaşımı hem şehir müzelerini kapsayan bir kart satın almak gibi. Turist danışma bürolarından ya da istasyonlarda yer alan otomatlardan hangisinin sizin için daha avantajlı olacağının hesabını yapabilirsiniz.

Toplu taşımanın yaygın olmadığı, Uber’in ucuz olduğu ve çok kullanıldığı şehirlerde Uber kullanın. Uber çoğu zaman taksiye kıyasla daha avantajlı olan bir yöntem, örneğin biz Güney Afrika seyahatimizin büyük çoğunluğunda Uber kullandık, hem taksiye göre daha güvenli hem de ucuz olduğunu söyleyebilirim. Aşağıda yer olan link üzerinden sisteme kayıt olursanız sizin ilk ulaşımınız ücretsiz olacak (konuma göre üst sınır değeri değişiklik gösteriyormuş), ben ise 10 lira değerinde indirim kazanacağım.

Uber İndirim Linki

Ücretsiz yürüyüş turlarına katılın. Neredeyse her şehirde rehberler eşliğinde gerçekleşen, ücret ödemediğiniz ancak tur sonunda dilerseniz rehbere bahşiş bırakabileceğiniz turlar mevcut. Bu turlara katılarak şehir hakkında çok faydalı bilgiler edinebilir, görülmesi gereken yerleri büyük oranda görebilirsiniz.

Gittiğiniz şehirde çeşme suyu içiliyorsa suya para ödemeyin. Özellikle Avrupa seyahatlerinde ufacık suya 2€ ödemek içinize oturabilir, bu sebeple gitmeden önce araştırıp yanınızda bir şişe taşırsanız tüm çeşmelerden su doldurabilir, en azından bu maliyetten kurtulabilirsiniz.

Gitmeden önce şehirde yer alan ücretsiz wifi noktalarını araştırabilir, internet masrafınızı düşürebilirsiniz. Havalimanı, en ünlü meydanlar, restoranlar genellikle ücretsiz wifi hizmeti sunuyor. Sadece bu noktalarda internet kullanarak tasarruf yapabilirsiniz.

Restoranların öğlen ya da akşam menülerinden faydalanın. Genellikle restoran önlerinde bir tabelada sizin için hazırlanmış fix menülerin içeriği ve fiyatı yazar, içeride restoran menüsünden seçip sipariş vereceğiniz yönteme kıyasla çok daha ucuza gelir. Gideceğiniz restoranları bu doğrultuda seçebilir ya da gittiğiniz yerde böyle bir alternatif olup olmadığını sorabilirsiniz. Her öğünden böyle kar edemezsiniz belki ama bazı restoran maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Gittiğiniz şehirde yer alan lokal marketlerde ekonomik menüler olup olmadığına bakın. Örneğin Londra’da yer alan neredeyse bütün marketlerde bu menülerden mevcut, bir sandviç, bir meyve ya da atıştırmalık ve bir içecek alabileceğiniz menünün fiyatı 3 pound yani yaklaşık 20 lira. Normal şartlar altında Londra’da bir öğünü 20 liraya getirmenizin imkanı yok ancak bu şekilde özellikle sabah ve öğlen yemeklerinizi çok ucuza getirebilirsiniz.

Kalacağınız yerde mikrodalga fırın mevcutsa, marketlerden alacağınız hazır yemekler ile bazı öğünlerinizi konaklama yaptığınız yerde halledip, çok ucuza getirebilirsiniz. Aynı şekilde sabah kahvaltıları için de marketten satın aldığınız kahvaltılık ürünler ile sabah kahvaltınızı yapıp, otelden öyle çıkabilirsiniz. Bir öğün de bir öğündür diyerek tasarruf sağlayabilirsiniz 🙂

Benim sizlere ekonomik seyahat yapmakla ilgili verebileceğim ipuçları bu kadar, atladığım bir yer ya da sizin bildiğiniz farklı tasarruf yapma yöntemleri varsa aşağıya yorum olarak ekleyebilir, hepimizi bilgilendirebilirsiniz 🙂 Herkese keyifli ve ucuz seyahatler dilerim 🙂